Uupumisen anatomia

Jos päädyt lukemaan tätä tekstiä, sinulla on todennäköisesti jokin käsitys uupumuksesta. Jos uupumus ei ole millään tavalla koskettanut sinua tai lähipiiriäsi, voi seuraava antaa pienen välähdyksen siitä, mitä uupunut on kokenut. Pohjimmitaan on kyse siitä, että kokemuksia jakamalla voimme ymmärtää itseämme ja ympäristöämme paremmin ja tehdä parempi valintoja.

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä. Linkit merkitty *-merkillä. Linkin klikkaaminen ja oston tekeminen sitä kautta ei maksa sinulle ylimääräistä. Tehdystä kaupasta saan pienen komission, jolla autat minua kattamaan blogin ylläpitämisen kuluja.

Kuva: Pixabay

Kirjaudu *NEXTORYN ilmaiselle 2 viikon kokeilujaksolle ja kuuntele Liisa Uusitalo-Arolan suosittu kirja ”Uuvuksissa, sinulle joka tahdot voimasi takaisin”. Voit myös ostaa painetun kirjan omaksi *ADLIBRIKSEN verkkokaupasta.

Pettymykset ovat rakennusaineita uupumukselle

Kun tuntuu, että oma osa tässä maallisessa taapertamisessa on se, että joutuu ottamaan vastaan pettymyksiä toinen toisensa jälkeen, on luonnollista että alkaa kyseenalaistamaan koko systeemiä. Pettymysten kokoa ei ole syytä lähteä vertailemaan muiden kohtaamien pettymysten kanssa, vaan asian ratkaisee se, miten pettymykset koet. Toisilla rima on korkeammalla kuin toisilla, vaatimukset ovat meillä jokaisella itseämme ja muita kohtaan erilaiset. Pettymysten koko on suhteessa odotuksiin, mitä olisi pitänyt saavuttaa ja mitä oikeastaan sai tai saiko yhtään mitään.

Kuva: Pixabay

Uupumus on pohjimmiltaan taistelua elämää vastaan

Jokainen voimansa loppuun kuluttanut tietää, miltä tuntuu hakata päätä seinään. Uupuminen etenee niin, että tulee vaihe jossa omat voimat ovat kulutettu loppuun. On todettava, että nyt olen uupunut tai jopa niin, että aivan kaikki voimat ovat kulutettu pois. Ennen kuin uupuminen ymmärretään tapahtuneeksi, on matkan varrella ollut jo merkkejä tulevasta. Tyypillisesti ensimmäiset suorituskyvyn laskun merkit huomattuaan, ihminen nostaa tekemisen kierroksiaan kuvitellen, että ”ratkaistaan nämä hankaluudet ja vaikeudet sitten kovemmalla tekemisellä”.

Elämä on varmastikin jo yrittänyt antaa merkkejä siitä, että vauhtia olisi hidastettava, muutoksia tehtävä tai suunta on päin seinää. Riippuu ihmisestä ja hänen historiastaan, kuinka kovaa päin seinää hän on valmis ja kykenevä ajamaan. Kuinka kovaa on valmis taistelemaan elämää vastaan. Sinnikkäät, periksiantamattomat tyypit ovat suurimmassa riskissä saada suurimmat vauriot aikaiseksi.

Uupumisen highway

Uupumiseen johtavia teitä on monia. Tapahtumia voisi kuvata vaikkapa seuraavasti. On kuin alla olisi huippuunsa viritetty urheiluauto, isolla nopeasti kiihtyvällä moottorilla. Kuskilla vaan ei ole vielä niitä taitoja, jota tällaisen menopelin taitava ohjastaminen vaatii. On myös hyvin todennäköistä, että tämän huippumenopelin tielle on sattunut monia yllättäviä esteitä. On jo väistelty kuoppia ja käännelty rattia mutkaisilla teillä. Konetta on kulutettu kovilla kierroksilla ja vaativilla teillä.

KAtso myös ikaisempi artikkeli Masentuneella on 7 huippu ominaisuutta.

Kun ympärillä on pimeää, näkyvyys ratin takaa on huono. Mutta silti auton pitää liikkua.Tätä mielikuvaa käyttäen törmäys eli uupumisen rajan ylittäminen on edessä, tavalla tai toisella. Törmäyksen lopputulos riippuu olosuhteista, kuljettajasta, turvavarusteista vauhdista jne… Se voi olla kaikkea pehmeästä pysähdyksestä täystuhoon. Rytättyä peltiä ei saa suoristettua täysin ehkä koskaan. Kerran kolaroitu auto on aina kolaroitu auto. Tämän tietää autokauppoja käyneet…

Kuva: Pixabay

Hellitä

Uupumisen hoito on yksilöllistä, eikä ole olemassa yhtä patenttiratkaisua joka poistaisi ongelman jokaiselta uupuneelta. En kuitenkaan usko, että seinää päin ajetaan ihan yksin. Ympäristötekijöilläkin on aina jokin vaikutus tilanteeseen. Mutta yksi asia on selvää. Hellitä vähän, edes pikkaisen. Elämää vastaan taistellessa uupuu vääjäämättä, sillä palkintosijat on jaettu jo etukäteen. Elämä voittaa aina.

Katso myös Pidätkö itsestäsi huolta?

Kuva: PIxabay

Kirjasuositus sinulle

Suosittelen sinua tutustumaan erinomaiseen kirjaan uupumuksesta.

Kuva: www.adlibris.com

Liisa Uusitalo-Arolan UUVUKSISSA, kirja sinulle joka tahdot voimasi takaisin. Voit ostaa kirjan itsellesi *ADLIBRIKSESTA tai kirjautua *NEXTORYN ilmaiselle 2 vkon kokeilujaksolle ja kuunnella sen äänikirjana.

Kirja auttaa sinua ymmärtämään syitä, minkä takia olet päätynyt uupumuksen tilaan. Se ei tuomitse, vaan asettuu rinnallesi kuin hyvä ystävä, joka on käynyt läpi saman. Se antaa sinulle neuvoja, miten sinun kannattaa tilanteeseesi suhtautua ja auttaa hyväksymään tilanteesi. Kirja opastaa sinua ymmärtämään, että et ole epäonnistunut, mutta olet tilanteessa jossa vanhat toimintamallit eivät enää sinua auta. Se kannustaa löytämään keinoja, jotka tukevat sinua palautumisessa ja voimien takaisin keräämisessä. Kirjan kertoja on sinun puolellasi, kun sinulla on tunne, että olet kompastunut omiin jalkoihisi ja muut ovat menneen kilpajuoksussa ohitsesi. Kirjassa on viisaita ajatuksia ja tietoa myös jos läheisesi on uupumuksen partaalla tai työyhteisössäsi on uupumusta. Parasta olisi, jos aiheeseen voisi perehtyä jo ennen kuin uupumus koskettaa sinua millään tavalla. Jos olet jo uupumuksen tilassa, tarvitset myötäelämistä ja tukea ja sitä tämä kirja sinulle antaa.

Sinua voisi kiinnostuu myös aiemmat kirjoitukseni

Hellitä, edes vähän.

Pystyt kyllä

Kuva: Pystyt kyllä
Jaa ja tykkää somessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *