Uskallatko haaveilla?

”Mikä sinusta tulee isona?” on mielenkiintoinen kysymys varsinkin alle 6-vuotiaalle esitettynä. Vastaajan sukupuoli, ikä, perhetausta tai muut sen hetkiset mieltymykset eivät välttämättä ohjaa ollenkaan tuon pikku mestarin ajatuksia, minkä pohjalta hän alkaa vastausta kysyjälle muodostamaan. Ja vastaus tuleekin usein kuin tykin suusta, jättäen kysyjän haavi auki ihmettelemään pienen ihmisen määrätietoisuutta. Voi kun itsekkin pystyisi olemaan noin itsevarma ja täysin riippumaton kuulijan mielipiteestä omia haaveita tai unelmia kertoessa.

Kun haaveillaan, pitää lentää korkealla ja kovaa, luoda visiota ja tulevaisuuden näkymiä.

Eri tapoja haaveilla

Kun lapset kertovat ajatuksiaan tulevaisuudesta, tulevista tapahtumista, haaveista ja toiveista, ei niihin sisälly epäilyksen hiventäkään. Tällainen taito unelmien ja haaveiden tuottamisessa on aivan huikea. Eihän silloin haluta mitään latistavia tai negatiivisia, muka jalat maahan laskevia ajatuksia. Kun haaveillaan, pitää lentää korkealla ja kovaa, luoda visiota ja tulevaisuuden näkymiä.

Aikuisten maailmassa on tapana latistaa haaveet, ihan vaan varmuuden vuoksi. Ehkä koetaan jopa velvollisuudeksi kertoa toiselle, että eihän se nyt noin tule menemään, ei susta mitään lentokapteenia tule, ihan vaan varmuuden vuoksi. Ettei sitten toinen putoa korkealta, kun on lähtenyt haavettaan tavoittelemaan. Ehkä ihan jalo ajatus tässä taustalla, mutta toteutus hieman nihkeän tuntuinen. Aikaisemmassa kirjoituksessa kuvasin sitä, miten lähteä muuttumaan tällaista latistavaa tunneilmastoa positiivisemmaksi.

Haaveilu on rankka laji

Haaveilu on aika hemmetin rohkeaa hommaa, ei siihen kuka tahansa varuillaan ja vastoinkäymisille valppaana oleva tallaaja pysty. Mutta jos ei ole haaveita tai unelmia, alkaa elämä muuttumaan merkityksettömäksi puurtamiseksi ilman päämäärää tai tulevaisuuden toivoa. Jollain tapaa haaveilun makuun on siis päästävä. Aikuisena hieno juttu on siinä, kun keinoja ja vaihtoehtoja omalle toiminnalle on aika paljon enemmän kuin lapsena, voi niitä haaveita oikeasti alkaa toteuttamaan ja jopa saavuttamaan.

Yksi haaveiden toteutumiseen vaikuttava tekijä on se, että ne uskaltaa tehdä näkyväksi. Sanoa ääneen, tuottaa johonkin näkyvään muotoon kirjoitettuna, piirtämällä tms. Se, että uskaltaa tehdä haaveistaan näkyviä on jo puoli voittoa tuon haaveen toteutumisen eteen.

Miten tukea haaveilua?

Miten voit auttaa kanssakulkijaa uskaltamaan tuomaan haaveitaan näkyväksi, tai aloittamaan haaveilun ensin oman pään sisällä? Ryhdy sallivaksi omia unelmia ja haaveita kohtaan. Päätä, että kaikki haaveet, toiveet ja ideat on jees, ilman jatkoajatuksia niiden toteuttamiseen liittyen. Jos olet tilanteessa, missä toinen ihminen kertoo sinulle omista haaveistaan, on sinulla tuhannen taalan paikka toimia joko latistavasti tai kannustavasti. Olet saanut arvostuksen ja luottamuksen toiselta ihmistä olla kuulijana hänen isommalle tai pienemmälle haaveelleen. Suhtaudu hetkeen sillä kunniotuksella, että olet kannustava tätä ihmistä kohtaan. Valitse sanat niin, että jatkossakin hän haluaa jakaa haaveitaan, unelmiaan ja toiveitaan sinun kanssasi.

Kuten lapset toimii, unohda lokerot mistä saa haaveilla, mitä voi olla, tai mitä et voi olla. Ikä, sukupuoli tai sosiaalinen asema ei määrittele sitä mitä saat haluta ja mistä saat unelmoida. Jos et haaveile, et voi saavuttaa haluamiasi asioita.

Uskallatko sinä haaveilla? Teetkö sen näkyvästi, vai hiljaa mielessäsi? Toimitko niin, että kannustat muita haaveiluun ja unelmointiin?

Pystyt kyllä.

Jaa ja tykkää somessa
fb-share-icon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.