Uskalla puhua

Tänään 10.10.2019 vietetään maailman mielenterveyden päivää. Tämän aiheen ympärille nivoutuu mielessäni nyt useampikin asia, joten halusin niistä sinulle kirjoittaa. Mielenterveys aiheen ajankohtaiseksi itselleni tekee se, että viikon sisällä sain todistuksen Mielenterveyden ensiapu 1- kurssilta ja osallistuin #Uskallan puhua-kampanjaan. Tätä artikkelia kirjoittaessani vietetään viimeisiä tunteja maailman mielenterveyden päivästä.

Suomen mielenterveys ry haluaa tuoda maailman mielenterveyden päivänä esille kaksi sanaa: ”Mitä kuuluu?”. Mieli ry nostaa esille avoimemman keskustelukulttuurin tärkeyttä ja vähentää mielenterveyteen liittyvää leimautumista. Sama sanoma oli vahvasti esillä mielenterveyden ensiapu 1- koulutuksessa (MTEA1), jossa toistuvasti nousi esille se, miten aiheeseen liittyvä keskustelu, ennakkoluulojen, leimojen ja asenteiden hälventäminen ovat olennainen osa mielenterveyden edistämistä.

Toinen avoimeen keskusteluun kannustava kampanja on osunut eteeni toimihenkilöliitto ERTO:n järjestämänä. Törmäsin instagramissa #Uskallan puhua- kampanjaan jota ERTO on näyttävästi tuonut esille teemaviikollaan. Kampanja kannustaa puhumaan työpaikkakiusaamisesta, kokijana, vierestä katsojana, esimiehenä, alaisena ja jopa kiusaajana. Teema on itselleni tärkeä ja kannustaa rohkeuteen jokaista edellä mainittua tahoa. Työpaikka kiusaaminen on jopa valtava, mutta vaikeasti hahmotettava ongelma. ERTO esittelee nettisivuillaan lukuja, joissa kerrotaan joka kolmannen todistaneen kiusaamista työpaikalla. Joka viides epäilee uskaltaisiko puuttua kiusaamiseen työpaikallaan. Ongelman moninaisuus, ja puheeksi ottamisen vaikeus, saati leimaantuminen, pelko kiusaamisen lisääntymisestä, omasta ammatillisesta asemasta tai jopa toimeentulon vaarantumisesta ovat melkoisen tehokkaita keinoja vaientaa kiusaamista kokevat tai näkevät työntekijät.

Kuvat: Pixabay

Puheeksi ottamisen vaikeus on meille kaikille tuttu. Myös helpotus ja kokemus tilanteiden korjaantumisesta suun avaamisen jälkeen ovat meille kaikille ainakin jossain mittakaavassa tuttuja. Muistetaan uskaltaa puhua, oli sitten kyseessä työpaikkakiusaaminen, mielenterveyteen liittyvät asiat, tai sen maailman tärkeimmän kysymyksenkin esittäminen, ” Mitä kuuluu?”

Lopulta puheeksi ottaminen palkitsee. Puheeksi ottaminen on rohkea teko, josta ei jaeta tyylipisteitä. Näiden teemojen innoittama voin todeta, että minä USKALLAN PUHUA. Uskalla sinäkin.

Pystyt kyllä.

Jaa ja tykkää somessa
fb-share-icon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.