Ole viisaampi aivojasi

Pienillä nikseillä voit helpottaa huomattavasti tukalaa oloasi ja suunnata huomiota toisaalle ja edesauttaa positiivisten ajatusten sekä tunteiden heräämistä. Tukalan olon saatta tehdä stressi, ahdistuneisuus, levottomuus tai muu hankala tunne, jota on vaikea lähtee käsillä olevalla hetkellä purkamaan saati helpottamaan. Aivojaan viisaasti huijaamalla, voi saada tunteen muuttumaan muutamassa sekunnissa. Kirjoitus perustuu omiin kokemuksiini ja itselleni hyväksi havaittuihin keinoihin, jotka haluan jakaa myös sinulle.

Sinällään erikoista, että kun tietoisesti tekee päätöksen huijata aivojaan, on välittömästi viisaampi kuin tuo tiettyjä lainalaisuuksia noudattava hermokeskus

Aivotutkimuksesta puhutaan nykyään enemmän kuin koskaan. Aivotiede ja tutkimustulokset ovat iltapäivälehtien lööpeissä ja tavallisen kansan huulilla, vaikka valkoisesta tohtorin takista tai tieteelle omistetusta elämästä ei ole tietoakaan. Ajantasainen tieto aivojen toiminnasta on jokaisen saatavilla. Näin ollen jokaisella on myös mahdollisuus hyödyntää tätä aivotietoutta parhaaksi katsomallaan tavalla. Voiko tämän kiinnostavamapaa tutkimuskohdetta ollakkaan kuin ihmisaivot ja niiden toiminta! Saamme mahdollisuuden tarkastella toimintaamme uudesta näkövinkkelistä ja ihmetellä omia aivojamme omilla aivoillamme. Huikeaa, ehkä hieman sekavaa, mutta silti huikeaa.

Huiputa aivot keskittymään toisaalle

Keinoja omien aivojen huijaamiseen on monia, mutta tässä yksi minun mielestäni tehokkaimmista ja ehkä vähemmän ymmärretty…

Eteerisiä tuoksuja löytyy kätevästi taltioituna lasipulloihin, ilman mitään teollista tai lisättyä ainetta. Kätevä tapa huijata aivoja positiivisiin tunteisiin. Kuva Pixabay

Tuoksut

Jokainen tietää tunteen, kun mieleen palaa jokin muisto vaikkapa lapsuudesta, jonkin tuoksun mukana. Tahattomasti jokin ruoka tai leipomus vie sinut mielessäsi lapsuusajan mummolaan, vanha kirjantuoksu lempikirjastoosi, kasteen tuoksu kesäyön nurmikolla siihen tiettyyn juhannukseen vuosiakausia sitten. On siis selvää ja varsin ymmärrettävää että tuoksut ovat voimakkaita vaikuttajia aivoihimme. Tätä, nuuhkaisusta sekunnin osissa aivoihin kulkeutuvaa, moottoritietä pitkin päästään sukeltamaan pois nykyhetkestä oikeastaan ihan mihin vain haluat.

Aivojen positiivisesta huijaamisesta on kysymys silloin, kun haluamme tietoisesti tuottaa näitä kokemuksia itsellemme, ja päästä mielessämme positiivisiin ajatuksiin ja sen mukanaan tuomiin tunteisiin. On tietysti mahdollista päästä huonoihinkin fiiliksiin, mutta harva vapaa-ehtoisesti haluaa haistella pahoja tuoksuja….joten keskitytään niihin miellyttäviin. Tuoksun ei tarvitse heti liittyä johonkin vuosien takaiseen idylliseen muistoon. Mielihyvän ja aivojen huijaamisen kannalta riittää, että tuoksu on miellyttävä ja koet sen sillä hetkellä hyväksi tuoksuksi.

Miten huijaus toteutetaan?

Sinällään erikoista, että kun tietoisesti tekee päätöksen huijata aivojaa, on välittömästi viisaampi kuin tuo tietyjä lainalaisuuksia noudattava hermokeskus. Kutkuttavan hauska ajatus minusta. Mutta miten toteuttaa tätä huijausta ja missä tilanteessa? Koska nuuhkia ja mitä pitää nuuhkia, että saa niitä positiivisia vaikutuksia?

Itselläni on käytössä erilaisia eteerisiä öljyjä pienissä pulloissa. Öljy on juoksevassa muodossa ja tiiviisti kierrekorkin alla lasipurkissa. Korkin kun kiertää auki ja vie öljypullon nenän alle, ei tuoksua voi ohittaa, vaan se kulkeutuu suoraan aivoihin, ajattelitpa sillä hetkellä vaikka päivän ostoslistaa. Usein tilanne itselläni on sellainen, että on jokin stressi, ahdistus tai muu ajatussolmu päällä, mikä tarvitsee selkeän väliintulon. Valitsen jonkin sillä hetkellä miellyttävän tuoksun ja saan viestitettyä aivoilleni jotain aivan muuta, kuin mitä siinä solmussa pystyisin päässäni järkeilemään. Nopean ja helpon positiivisen väliin tulon jälkeen voi hieman kirkkaimmin ajatuksin lähteä selvittelemään tilannetta tai päättää seuraavista liikkeistään.

Positiivisesti aivoihin voi vaikuttaa myös hakeutumalla luontoon, metsään tai niityn kasvien tuoksujen ympärille, oman (tai vaikka kaverin) lemmikin turkkia nuuhkutellen. Pääasia, että tuottaa itselleen positiivisia kokemuksia, ajatuksia ja tunteita itselle sopivia keinoja tietoisesti hyödyntäen. Kun aivoilleen syöttää hyviä asioita, pystyy varmasti kulkemaan kohti omia tavoitteitaan hieman helpommin.

Pystyt kyllä.

Huijaatko tietoisesti aivojasi? Millä keinoin sitä teet? Tunnistatko tuoksut, jotka tuovat muistoja mieleen?

Jaa ja tykkää somessa
fb-share-icon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.