Masentuneella on 7 huippu ominaisuutta

Masentuneen ihmisen mielenmaisema saattaa olla hankalasti ulkopuolelta hahmotettavissa. Masentunut ihminen kamppailee sisäisesti monen asian kanssa, mistä ei-masennuksesta-kärsivä ei välttämättä tiedä mitään. On tärkeää lähentää näitä kokemusmaailmoja, jos todella haluamme ymmärtää toisiamme ja ympäröivää maailmaa jossa masennus on jatkuvasti yleisempi ilmiö. Masennuksen hyviä puolia on hankala löytää, kun elää sen keskellä. On oikeammin sanoa, että masentuneella ihmisella on hyviä ominaisuuksia, joiden avulla hän selviää pahimmasta ja etenee kohti toipumista. Myöhemmin tässä tekstissä kerron, mitä ne ominaisuudet ovat ja miksi.

Onko masennuksesta selvinnyt sankari?

Masentuneen leima ei ole mairitteleva ja jo synkän mielenmaiseman kanssa kamppaileva ihminen saattaa (edelleen 2020-luvulla) törmätä ikäviin ennakko asenteisiin ja lokerointiin. Masennuksesta puhutaan nykyisin, mutta valitettavasti usein jälkikäteen. Masennuksesta toipuneet kertovat tarinaansa avoimesti, varsinkin jos he ovat kääntäneet elämänsä suuntaa parempaan ja voivat tarinaa kertoessaan erinomaisesti!

Sankaritarinat eivät toimi vertaistukena masennuksen keskellä olevalle ihmiselle, jolle näköalan ottaminen masennuksen jälkeiseen aikaan on lähes mahdotonta.

Toki on lohdullista kertoa, että masennuksesta toivutaan, mutta näkökulma ei saisi olla yksipuolinen sankaritarinoihin keskittyvä ja siihen aikaan typistyvä, kun masennus on ohitettu. Ajavatko sankaritarinat kuitenkin isompaa kuilua masentuneiden ja ei-masentuneiden välillä? Onko masennuksen selättänyt sankari, joka jaksoi taistella tiensä ahdingosta pois ja muut siellä vielä kamppailevat heikkoja, joiden tulee voittaa taistelunsa yksin? Korostaako sankaritarinat yksilön vastuuta omasta itsestään ja jättää yhteiskunnan sekä yhteisön osuuden vähemmälle?

Masentuneisuus vie energiaa valtavasti. Masennus uuvuttaa. Masentuneiden ajatusten kohtaaminen, niiden työstäminen ja niiden kanssa toimeentuleminen on täysipäiväistä työtä. Jos ulospäin näyttää siltä, että masentunut on laiska ja saamaton, silloin ulkopuolelta katsova ihminen ei osaa nähdä kokonaisuutta.

Masentuneen huippu ominaisuudet

Jokaisella masennuksen kanssa kamppailevalla on ominaisuuksia, jotka auttavat selviämään tilanteesta, vaikka pahimpana hetkenä ei siltä tunnukkaan. Tässä muistutus siitä, että sinulla joka olet masennuksen uuvuttama, on nämä ominaisuudet jo olemassa itsessäsi. Ja masennuksen jälkeen ne ovat ne supervoimasi jotka erottavat sinut muista <3

  1. Pitkäjänteisyys. Tiedät, että tilannetta pitää sietää ja uskot syvällä sisimmässäsi tulevaan. Otat joka päivä pieniä steppejä, koska luotat että ne vievät sinut masennuksen läpi.
  2. Hyväksymisen taito. Masentunut ihminen joutuu kasvokkain monen epämiellyttävän asian kanssa ja on tavallaan myös pakotettu hyväksymään tilanne. Samalla ymmärtää elämästä yleensä asioita, joita ei-masentunut ei välttämättä tule ajatelleeksi. Ymmärrät, että elämä ei ole reilua ja varsinkaan, elämä ei ole sinulle mitään velkaa.
  3. Hetkessä eläminen. Olet pakotettu huomaamaan, että mennyt on mennyttä ja tulevaisuutta ei vielä ole. Osaat arvostaa hyviä pieniä hetkiä ja olla läsnä. Masennuksen läpikäynyt ihminen osaa olla muille läsnä tavalla, joka on mittaamattoman arvokas.
  4. Ihmisten kohtaaminen. Ymmärrät, että et voi koskaan tietää mistä lähtökohdista toinen ihminen tulee. Sen vuoksi, osaat kohdata toiset avoimen kunnioittavasti ja lempeydellä. Tiedät miltä ennakkoasenteet ja päätelmät tuntuvat, joten et koskaan itse halua aiheuttaa sitä kipua muille.
  5. Itsetuntemus. Olet joutunut kasvokkain mörköjesi kanssa, joita et voinut kuvitella olevan edes olemassa. Ymmärrät, että ihmisyydessä on mitä synkimmät varjot ja pimeimmät luolat, joita ei pinnalta näe. Olet tutustunut itseesi tavalla, jonka kautta näet toisten ihmisten kaikki puolet. Jokainen haluaa tulla nähdyksi kokonaisena valoine ja varjoineen. Vain omat varjonsa löytänyt, voi nähdä ja hyväksyä varjot myös toisessa.
  6. Elämän suurien kysymysten pohtiminen. Olet joutunut hakemaan vastauksia kysymyksiin, joita ei käydä kahvipöydissä. Kysymyksiin, jotka ovat jokaisen ihmisen sisällä. Sinun kanssa voi keskustella näistä asioita, sillä ne eivät säikäytä sinua.
  7. Vahvuus, voima ja rohkeus. Joudut samanaikasesti tekemisiin monen hankalan tunteen ja elämän kysymysten kanssa. Myös ulkoinen elämäntilanteesi saattaa olla muutoksessa samaan aikaan, kun käyt päänsisäistä kamppailua. Onpa masennus ollut seuralaisenasi päivän tai vuosia, sinulla on se kaikki vahvuus, voima ja rohkeus jo itsessäsi mitä tarvitset.

Sinua saattaisi kiinnostaa aiemmat artikkelit:

Miltä nämä ominaisuudet kuulostaa? Onko jotain muuta, minkä voisi lisätä listaan tai pitäisi ottaa sieltä pois? Oletko kokenut nämä asiat taakoiksi vai rikkaudeksi?

Pystyt kyllä.

Kaikki artikkelin kuvat copyright Pystyt kyllä.

Jaa ja tykkää somessa
fb-share-icon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.