Itsensä kehittäjän muistilista

Nykyaikana on muodikasta ja vähän ehkä pakkokin olla tietoinen siitä, mitä on itsensä kehittäminen. Eteenpäin pyrkiminen on tavoiteltavaa ja hengissä pysymisen ehto, sillä paikallaan seisova vesikin alkaa haisemaan. On kehityttävä, opiskeltava, edettävä, oltava dynaaminen ja valmiina muutokseen. Eikö totta? Kehittäminen on tullut työyhteisöistä jokaisen ihmisen henkilökohtaiseen elämään ja vapaa-aikaan. Ympäristö toitottaa meille, että tässä ei ole hyvä, mene eteenpäin, tavoittele jotain muuta mitä sinulla jo on. Saavuta enemmän!

Tarpeen ja puutteen luominen

Että ihminen ryhtyy toimimaan, tarvitaan riittävä motivaatio toiminnan pohjalle. Motivaatio syntyy halusta saada tai saavuttaa jokin tilanne, mitä kokee nykyhetkessä olevansa vaille. Haluan jotakin, mitä minulla ei nyt ole. Talouteen, parisuhteeseen, terveyteen, asemaan tai statukseen liittyvää esimerkiksi. Tarpeet voivat olla sisäsyntyisiä, omia toiveita ja ajatuksia ja ymmärrystä siitä, mitä todella tarvitsemme voidaksemme hyvin. Tarpeita syötetään myös valtavasti ulkopuoleltamme käsin. Me joko tiedostamme sen tai emme.

Katso aiempi artikkelini, jossa esittelen kirjan KUKA HALLITSEE MIELTÄSI?.

On hyvä ymmärtää, että puutteen ja tarpeen luominen on monelle taholle kannattavaa. Yksinkertaisimmillaan ihmiselle luodaan mielikuvilla tarve tuotteesta, vaikkapa uudesta ja tietynmerkkisestä älykellosta. Mainoksia, lehtijuttuja, videoita ja arvosteluja katselleena olet kohta vakuuttunut siitä, että tarvitset juuri tämän tietyn kellon ja teet ostoksen. Voi olla, että huippulaitteella on paljon ominaisuuksia, joita hetken jälkeen et huomaa edes käyttäväsi. Mutta juuri äsken, sinut oli vakuutettu tarpeesta omistaa kyseinen tuote.

Copyright Pystyt kyllä

Kenen vuoksi tavoittelet kehitystä?

Jotta pysyvää muutosta tai kehitystä todella saadaan aikaan, on motivaation lähdettävä sinusta itsestäsi. Itsensä kehittäminen on tämän hetken megatrendi, joka vetää puoleensa myös tarpeen ja puutteen kehittäjiä. Aiheen ympärillä on valmis asiakaskunta, ”ostohousut” jalassa, valmiina satsaamaan itsensä kehittämiseen avaamalla lompakon nyörit hyvinvointia tarjoavien kauppiaiden edessä. He kertovat, että kun teet tämän ja tämän asian paremmin, olet onnellisempi, tyytyväisempi, lähempänä tunnetta ettei sinun tarvitsisi enää ikinä muuttaa mitään. Kunhan vain teet tämän yhden asian…

Olet itsesi asiantuntija

Pyri erottamaan ulkoapäin tuleva tarpeen ja puutteen määrittely ja se mikä tarve nousee omasta itsestäsi! Muista, että vain sinä tunnet itsesi parhaiten, eikä ulkopuolinen ihminen tai yritys voi tuntea sinua itseäsi paremmin.

Ulkopuolelta voit saada kullanarvoisia näkökulmia, vinkkejä, neuvoja ja ohjeita matkallesi, mutta sinä olet ohjaksissa. Älä anna kenenkään kertoa sinulle yksipuolista tarinaa siitä, että arkesi on viallista, puuttellista tai epätyydyttävää, jos sinusta ei siltä tunnu. Uskalla olla eri mieltä. Uskalla laittaa itsensä kehittäminen, tiedon etsiminen ja opiskelu välillä tauolle ja elää elämääsi!

Oman toiminnan tarkastelu on aivan huippu juttu, jos haluat muutosta. Itsensä kehittämisen työkalut ovat todella mielenkiintoisia ja monet hyvin vaikuttavia, jopa elämää mullistavia. Avoin ja tulevaisuuteen mahdollisuutena suhtautuva mieli on huikean insiproiva, ja voimaa tuova asia. Jokaisella meistä on oikeus voida hyvin ja parantaa sitä. Itsensä kehittäminen on omana itsenä kehittymistä. Ei muiden arvojen ja näkemysten toteuttamista.

Copyright Pystyt kyllä

Opettaja voi viedä sinut vain niin pitkälle, kuin hän on itse käynyt

On hienoa, että itsensä kehittäminen, mielen toiminnan tunteminen ja siihen positiivisesti vaikuttavien tekniikoiden käyttäminen on monen huulilla. On hyvä, että omia kokemuksia kerrotaan avoimesti, sillä näin voidaan auttaa jonkun toisen samassa tilanteessa olevan matkaa. Suhtaudu kuitenkin näkemyksien ja ehdottomien totuuksien esittämiseen varauksella, älä osta kaikkia ajatuksia.

Ihmisten neuvominen on hankala laji, mutta uskon että taustalla on kuitenkin aito halu parantaa ihmisen tilannetta (pois lukien ehkä todella härskit myyjät ainoastaan kaupanteko mielessä). Somessa vinkkejä jaetaan totuuksina siitä, että ”näin saavutin unelma elämän”. Lukijan vastuulle jää todella paljon. Varsinkin, olet hankalassa paikassa elämässäsi, negatiivisten tunteiden alla ennen kaikkea myötelämistä ja tukea tarviten. Leveällä hymyllä varustettu kuva oman elämänsä onnistujasta, nykyisestä menestyjästä voi saada olon entistä kurjemmaksi. Tarkkaile tuntemuksiasi, ole kriittinen sen suhteen kenet otat mentoriksesi, kenen tarina sinua inspiroi, ketä haluat seurata. Kyseenalaista ulkopuolelta tuleva puutteen ja viallisuuden tunne.

Jos joku taho kertoo sinun tulevan valmiiksi heidän itsensä kehittämiseen liittyvän tuotteen tai palvelun kautta, pitäisi hälytyskellojen soida. Vaikka lähentelisi gurun tai zen-mestarin mielenmaisemaa, voi parhaimmillaankin vain ymmärtää, miten vähän sitä kaikesta ymmärtää. Valmiiksi ei tulla koskaan.

Ehkä haluat varmistaa näiden artikkelien kautta, että todella olet itsesi äärellä

Itsensä kehittäjän muistilista:

 • Tunnista ympäristön luoma puutteen ja vaillinaisuuden tunne. Sen avulla myydään asioita
 • Älä usko ulkopäin tulevaa painetta siitä, että elämässäsi ei olisi jo nyt hyvää ja myös niitä asioita, joita ei tarvitse muuttaa
 • Muista, että sisälläsi on jo vastaukset kysymyksiisi, se tieto mitä elämäsi aikana tulet etsimään ulkopuoleltasi.
 • On inhimillistä haluta lisää, kehittyä ja oppia, niin pitääkin tehdä. Kun löydät vastauksia kysymyksiisi tai ratkaisuja ongelmiisi ulkoapäin, löydät tosiasiassa vastauksen sisältäsi. Vastausten löytyminen tarvitse vain pientä apua.
 • Ole kriittinen sen suhteen, kenen neuvoja kuuntelet. Etsi ihmiset, jotka saavat tuntemaan itsesi jo nyt hyväksi, ei vasta ”sitten kun…”.
 • PIdä avoin mieli, havainnoi, ole utelias, kokeile. Itsensä kehittäjällä on nykyään paljon enemmän mahdollisuuksia nauttia kehittymisen matkasta kuin ennen.
 • Hyväksy ettet koskaan tule valmiiksi ja se onkin kaiken hienous!

Sinua voisi kiinnostaa myös artikkelit

 • Lukemisen modernit muodot Löydä oma tapasi tutustua esim. itsensä kehittämisen kirjallisuuteen
 • Ilmainen muutosvalmennus Anna Perhon luotsaama muutosvalmennus ja materiaalit facebookissa. Huomaa myös liittyä Anna mennä! -uutiskirjeen tilaajaksi
Copyright Pystyt kyllä

Millaista sisältöä itsensä kehittämisestä sinä haluat kuluttaa? Mikä tekee uskottavan opettajan tai oppaan matkallesi? Kenen vinkkejä kuuntelet? Millainen sisältö taas työntää luotaan pois?

Seuraa pystytkylla-tiliä Instagramissa ja osallistu hyvinvointia tukevien tuotepakettien, kurssien ja kirjojen arvontoihin.

Usko itseesi <3

Pystyt kyllä

Jaa ja tykkää somessa

2 vastausta artikkeliin “Itsensä kehittäjän muistilista

 1. Minna Roininen Vastaus

  Olipa hyvä juttu, kiitos! Minua itsensä kehittämisessä tökkii eniten sana ”itsensä”. Jos itseä täytyy jatkuvasti kehittää ja muuttaa, syntyy sellainen mielikuva, että siinä ytimessä – minussa – on jotakin perustavanlaatuisesti vialla.

  Taitojaan ja osaamistaan (myös hyvinvoinnin alueilla) voi toki kehittää vaikka koko elämänsä. Se voi olla varsin antoisaakin, jos siinä mukana ei jatkuvasti roiku se epäily, että jos en osoita kyvykkyyttäni tai suoriudu tässä niin olen epäonnistunut ihmisenä. Valmiiksihan kukaan ei koskaan tule, ja jos sellaista väittää, ainakin itse juoksen nopeasti karkuun. 🙂

  • Heli Artikkelin kirjoittajaVastaus

   Moikka Minna,

   Kiitos kommentista! 🙂 Juuri tuota tarkoitin, että itsensä kehittämisestä saattaa tulla kuva, että itsessä olisi jotain vikaa ja siitähän ei missään nimessä ole kyse. Paineita tuntuu kasaantuvan nykyaikana tähän ihanaan itsensä kehittämisen- harrastukseenkin, joten on oltava tarkkana ettei suorittaminen aja kaiken hyvän edelle, tässäkin asiassa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *